Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Texten är äldre än sex månader.

      Högskolan i Skövde får utfärda doktorsexamen inom området hälsa i det digitala samhället

      Publicerad 22 november 2022

      Universitetskanslersämbetet (UKÄ) beviljar Högskolan i Skövdes ansökan om att få utfärda doktorsexamen inom området hälsa i det digitala samhället. Beslutet gör att Högskolan i Skövde stärker sin ställning som ett nav för kunskap om hälsa och hälsofrämjande arbete i en digitaliserad värld.

      Martin Gellerstedt, Lena Mårtensson, Anna Dahl Aslan och Susanne Källerwald. 

      Högskolan i Skövde har sedan många år en stark profil inom digitalisering och hållbarhet. UKÄ har nu beviljat Högskolans ansökan om att få starta en ny forskarutbildning. Forskarutbildningsområdet är hälsa i det digitala samhället och ämnet är hälsovetenskap. Forskarutbildningen innebär att Högskolan i Skövde ytterligare kan stärka sin roll som ett nav för kunskap om hälsa och hälsofrämjande arbete i en digitaliserad värld.

      – Vårt samhälle har ett stort behov av forskning inom det aktuella området. Forskarutbildningen kommer att ha positiv inverkan inte bara på Högskolan utan på hela det omgivande samhället, inte minst för våra samverkanspartners regionalt, nationellt och internationellt. Genom examenstillståndet kommer vårt lärosäte att stärkas och bli än mer attraktivt, säger Lena Mårtensson, prorektor på Högskolan i Skövde och professor i omvårdnad.

      Ett kraftverk

      Den nya forskarutbildningen kommer att finnas på Institutionen för hälsovetenskaper, där bland andra sjuksköterskor och folkhälsovetare utbildas. Där kommer forskarutbildningen att stärka både utbildning och forskning ytterligare.

      – Vi vet av erfarenhet att forskarutbildningar fungerar som kraftverk i alla akademiska miljöer. De drar till sig kompetens och stärker de studenter och medarbetare som redan finns i miljön. En vital forskningsmiljö och forskarutbildning stärker även grundutbildningen genom ökad koppling till de senaste forskningsrönen, säger Susanne Källerwald, prefekt på Institutionen för hälsovetenskaper.

      Omfattande förarbete

      Innan ett lärosäte kan ansöka om examenstillstånd för utbildning på forskarnivå krävs ett omfattande förarbete. Arbetet har i huvudsak gjorts av en arbetsgrupp på Institutionen för hälsovetenskaper. Martin Gellerstedt, professor i folkhälsovetenskap och medlem i arbetsgruppen, menar att Sverige behöver en forskarutbildning med inriktningen hälsa i det digitala samhället:

      – Digitaliseringen genomsyrar vår vardag och förändrar formerna för arbete, studier, social gemenskap, hur vi sköter vår hälsa och hur vi söker och får vård. I den snabba utvecklingen som nu äger rum är det oerhört viktigt att vi värnar om att tekniken främjar vår livskvalitet och bidrar till ökad jämlikhet, utan att vi blundar för de tänkbara risker som finns, säger Martin Gellerstedt.

      En unik och efterfrågad forskarutbildning

      Anna Dahl Aslan, professor i hälsovetenskap, är också medlem i arbetsgruppen. Hon förklarar vad Högskolan i Skövde har som gör det möjlighet att skapa den unika och efterfrågade forskarutbildningen i just Skövde:

      – Högskolan i Skövde har under många år systematiskt arbetat med temat digitalisering för hållbar utveckling. Vi har byggt upp en kompetens inom området och vi samarbetar med lokala, regionala och nationella aktörer. Det skapar förutsättningar för samhällsviktig forskning som fokuserar på hälsa och välbefinnande i det digitala samhället och inte på tekniken i sig, säger Anna Dahl Aslan.

      Styrelse och rektor har stöttat

      Arbetet med att få ytterligare en forskarutbildning har varit ett strategiskt mål för Högskolan i Skövde sedan 2016. Då skrev Högskolans styrelse in målet i lärosätets utvecklingsplan. Sedan dess har Högskolans styrelse, tillsammans med rektor Lars Niklasson, följt och stöttat arbetet med den nya forskarutbildningen.

      – Jag tycker det är väldigt roligt att den utveckling som skett inom det hälsovetenskapliga området sedan 2016 nu har resulterat i att Högskolan får sitt andra examenstillstånd på forskarnivå. Två examenstillstånd på forskarnivå möjliggör högskoleövergripande samarbeten och gör att vi med gemensamma krafter kan bidra till lösningar på de samhällsutmaningar som finns inom framtidens hälsa och välbefinnande, säger Lars Niklasson.

      Läs mer om hälsa i det digitala samhället

      Läs mer om forskarutbildning

      Kontakt

      Prorektor/Professor i omvårdnad

      Lektor i omvårdnad

      Publicerad: 2022-11-22
      Senast ändrad: 2022-11-22
      Sidansvarig: webmaster@his.se