Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Högskolan och Volvo krokar arm i samhällsomställningen

      Publicerad 26 april 2024

      Ett femtiotal personer från Högskolan i Skövde och Volvokoncernen möttes i veckan på ASSAR Industrial Innovation Arena. Syftet var att utifrån Högskolans styrkeområden tillsammans hitta framtida samarbetsområden kopplade till Volvos etablering av en battericellsfabrik i Mariestad.

      Workshop. Linda Pettersson från Volvo groupHögskolan i Skövde och Volvokoncernen utvidgar och fördjupar samarbetet.

      Etableringen av en storskalig, hållbar och fossilfri produktion av battericeller i Mariestad kommer att påverka hela det omgivande samhället. Den saken är klar. Så hur ska Högskolan och Volvo samarbeta på bästa sätt genom den omställning som sker? Kan man hitta nya samarbetsområden? Kanske nya forskningsområden? Och hur ska man prioritera? Det var frågor som stöttes och blöttes när representanter från de båda verksamheterna möttes i en workshop på ASSAR i veckan.

      Utvidgat och fördjupat samarbete

      – Volvokoncernen och Högskolan i Skövde samarbetar redan på flera sätt, men i och med Volvos storsatsning i Mariestad ser båda verksamheterna att det är viktigt att utvidga och fördjupa samarbetet, säger Anna Runnemalm, prefekt för Institutionen för ingenjörsvetenskap vid Högskolan i Skövde.

      Högskolan i Skövdes vicerektor menar också att Västsverige, och i synnerhet Skaraborg, just nu är något av ett nav i den svenska fordonsindustrins omställning.

      – Det räcker att fundera över hur många fabriker och medarbetare som bara Volvokoncernen har utmed västra stambanan så förstår man vilken kraft som nu samlas i Västsverige. Skaraborg och Högskolan i Skövde ligger mitt i det här kraftfältet och därför blir det naturligt att vi vill fördjupa samarbetet med Volvokoncernen, säger Tehseen Aslam.

      Det övergripande målet för förmiddagen på ASSAR var att stärka relationerna mellan Högskolan i Skövde och Volvokoncernen och att bättre lära känna varandras förutsättningar.

      Identifiera nya samarbetsområden

      Workshoppen började med presentationer från båda verksamheterna för att sedan övergå i grupparbeten där man skulle identifiera och sedan prioritera samarbetsområden. I en av grupperna möttes Sandor Ujvari, lektor i logistik från Högskolan i Skövde och Anna Olihn, ansvarig för logistik och supply chain vid fabriken i Mariestad. Båda var väldigt positiva till ett forum där man tillsammans hittar idéer som kan stärka industrin, Skaraborg och Sverige.

      Sandor Ujavari från Högskolan i Skövde och Anna Olihn från Volvo Group
      Sandor Ujvari från Högskolan i Skövde och Anna Olihn från Volvokoncernen fick flera insikter om varandras verksamheter.

      – Den här typen av diskussioner är nödvändiga för att komma vidare i tankegångarna och kunna se varandras utmaningar och möjligheter. Vi har i vår grupp bland annat identifierat olika arbetskraftsutmaningar kopplade till en ökad automatiseringsgrad, säger Sandor Ujvari.

      – Historiskt har Sverige varit ett framgångsrikt industriland. Om vi ska fortsätta att ligga i framkant så måste vi attrahera unga människor till de tekniska utbildningarna och till att läsa vidare. Idag har vi plockat upp nya insikter – och en större förståelse för varandras verksamheter, säger Anna Olihn.


      Kristens Gudfinnsson från Högskolan i Skövde vid en av workshoppens stationer, där man identifierade samarbetsområden.

      Linda Pettersson från Volvo GroupLinda Pettersson från Volvokoncernen deltog i en av grupperna, där man efter identifiering prioriterade fem samarbetsområden.

      Vicerektor för näringslivssamverkan

      Publicerad: 2024-04-26
      Senast ändrad: 2024-04-26
      Sidansvarig: webmaster@his.se