Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Texten är äldre än sex månader.

      ”Att lära sig nya saker är det roligaste som finns”

      Publicerad 9 mars 2022

      Tilia Thelander tänkte bli förskollärare, men insåg under en praktik att det inte var rätt för henne. Hon tittade på fristående kurser på Högskolan i Skövde och fastnade för Kriminalteknik i praktiken och konstaterade att hon trivdes bra i labbmiljö. För ett år sedan skrev hon sin masteruppsats för Nationellt forensiskt centrum, NFC och nu jobbar hon på ett stort sjukhuslabb.

      Tilia Thelander är uppvuxen i Stockholm och flyttade 2013 från huvudstaden till Skara med pojkvännen.

      – Han pluggade på Högskolan i Skövde och jag började läsa in gymnasiet på Komvux. För mig funkade det bra att flytta från storstaden till landsbygden. Det var lugnt och inte mycket som distraherade när jag pluggade. 

      Sen väcktes tankarna på att studera vidare och Tilia var först inställd på att plugga till förskollärare, men ändrade sig och visste inte riktigt vad hon skulle läsa. När hon var klar med sin gymnasieutbildning fastnade hon för den fristående kursen Kriminalteknik i praktiken på Högskolan i Skövde.  

      – Den var otroligt intressant. Jag trivdes väldigt bra med labbarbete och insåg att det var något jag ville jobba med. Men jag saknade flera ämnen inom naturvetenskap för att ha behörighet till sådana utbildningar, så för mig var det naturligt att börja läsa in behörigheten på Naturvetenskapligt och tekniskt basår på Högskolan.

      Tilia konstaterar att det faktiskt var första gången som hon verkligen hade ett tydligt mål med studierna.

      – För mig var det lätt att gå från gymnasiestudier till basår. Jag tyckte att strukturen var tydligare, det var inte heller lika krångligt att förstå vad man skulle uppnå och det var en bra stämning på Högskolan. För mig var basåret en bra inledning på högskolestudierna och jag fick också med mig en studieteknik som jag fick användning av under hela studietiden.

      Målet var att läsa det treåriga Biomedicinprogrammet.

      – Den utbildningen kändes rätt och gav mig bred grund att stå på. Det var spännande att läsa om hur kroppen fungerar och vad som händer på molekylär nivå när man blir sjuk.

      Studenter från hela världen i Skövde

      Efter att ha läst Biomedicinprogrammet kände Tilia att hon hade mer att ge. Hon var helt enkelt inte färdig med studierna.

      – Att plugga och få lära sig nya saker är bland det roligaste som finns. Jag ville läsa vidare och det blev masterprogrammet Biomarkörer inom molekylär medicin. För mig var det också viktigt att kunna hålla dörrarna öppna för en forskarutbildning ifall jag skulle vilja doktorera någon gång i framtiden.

      – En annan avgörande faktor för att jag blev kvar så länge på Högskolan i Skövde, sex år, är att jag trivdes så bra i miljön. Det är en fördel att det är en liten högskola, eftersom det skapar en gemytlig känsla mellan studenter och lärare. Det är väldigt många studenter från andra länder vilket kan ge ett stort kontaktnät och inblick i lärosäten runt om världen. Även om Högskolan i Skövde är liten fysiskt, känns det verkligen inte så.

      Vad var det bästa med utbildningen?
      – Hela upplevelsen har varit helt fantastiskt. Jag trivdes jättebra och vi uppmuntrades hela tiden till att veta mer och fick ett driv.

      Masteruppsats om DNA och kriminalteknik

      Under vårterminen 2021 skrev Tilia sin masteruppsats. Ett omfattande examensarbete som förde henne tillbaka till kriminaltekniken.

      – Ja, det var verkligen häftigt att jag fick möjligheten att göra mitt ex-jobb på NFC i Linköping. Jag undersökte hur man kan använda data från DNA-sekvensering för att skapa en DNA-profil istället för genom den traditionella metoden. Det knöt verkligen ihop säcken, från min första kurs på Högskolan som var i kriminalteknik till ex-jobbet på NFC flera år senare.

      Samma dag som Tilia tog sin examen från Högskolan i Skövde började hon arbeta på Laboratoriemedicin Sjukhus i Linköping.

      – Jag jobbar på ett labb inom klinisk kemi. Vi analyserar prover från Universitetssjukhuset, men även andra prover från regionens vårdcentraler och andra kunder. Det är ett stort provflöde. Jag har verkligen nytta av min breda medicinska bakgrund som gett ett bra förhållningsätt till jobbet. Arbetet har inneburit många nya metoder och analyser att lära sig, men genom studierna har jag fått med mig verktygen för att lära mig nya saker och snabbt sätta mig in i nya områden.

      Har du något råd om man funderar på att börja studera på högskola?
      – Ja, våga och testa! Man behöver inte ha hela planen klar för sig när man börjar. Läs något som du tycker är spännande!

      Läs mer om programmen

      Naturvetenskapligt och tekniskt basår
      Biomedicinprogrammet
      Biomarkörer inom molekylär medicin - masterprogram
      Den fristående kursen Kriminalteknik i praktiken ges inte ht22

      Publicerad: 2022-03-09
      Senast ändrad: 2022-03-09
      Sidansvarig: webmaster@his.se