Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Texten är äldre än sex månader.

      Är fabriksgolvet redo för smarta AR-glasögon?

      Publicerad 23 november 2020

      I det hårda affärsklimat som råder, där ökad produktivitet och effektivitet är vad som krävs för att överleva, söker alla efter nya sätt att förbättra verksamheten. Möjligheterna med teknik som exempelvis smarta glasögon för förstärkt verklighet (AR) utforskas både inom det privata näringslivet och inom akademin. Frågan är var denna teknik kan komma till användning och om industrin är redo för den?

      För reda ut denna fråga har vi inom forskningsprofilen VF-KDO talat med Martina Andersson som studerar till civilingenjör vid Mälardalens Högskola. Hon gjorde en fallstudie med HoloLens 2-glasögon hos ABB Robotics under sommaren 2020. Vi har också träffat Oscar Danielsson, doktorand i informationsteknologi vid Högskolan i Skövde – en av Sveriges mest framstående högskolor för AR-forskning.

      Fallstudie på ABB Robotics

      AR förväxlas ofta med virtuell verklighet (VR), vilket är en mer välkänd teknik som innebär en helt simulerad upplevelse, medan AR är en interaktiv upplevelse. Det rum där du befinner dig är helt synligt och föremålen i rummet förstärks genom visuell information som genererats av en dator. Det är denna aspekt av AR som är intressant för industrin att utforska.

      Martinas fallstudie ingick i en sommarkurs som genomfördes av Mälardalens högskola och ABB i Västerås. Inom projektet har Martina Andersson försökt ta reda på om smarta AR-glasögon kan användas för att kvalitetssäkra monteringen.

      – Jag hade aldrig tidigare hört talas om AR, så det första jag behövde göra var att ta reda på så mycket som möjligt om ämnet, säger Martina.

      Passar inte till alla arbetsmoment

      Martina kontaktade först Bertil Thorvaldsson som är anställd hos ABB och senior rådgivare vid Högskolan i Skövde. För att sätta igång Martinas arbete skickade han henne HoloLens 2, som är de glasögon som har den senaste tekniken. Under forskningsfasen kontaktade hon flera AR-forskare vid Högskolan i Skövde. En av dem var Oscar Danielsson.

      – När jag läste på om ämnet och föreställde mig ett scenario blev det uppenbart att tekniken, som den ser ut idag, inte skulle fungera för denna typ av uppgift. Det är helt enkelt inte möjligt att, endast med hjälp av AR, säkerställa att komponenterna har monterats på rätt sätt. För att få mina misstankar bekräftade kontaktade jag Oscar Danielsson på Högskolan i Skövde, säger Martina.

      Oscar Danielssons forskning fokuserar på smarta AR-glasögon som stöd för operatörerna, vilket genast gjorde honom till en idealisk samtalspartner för Martina Andersson.

      – Ja, jag kunde bekräfta Martinas misstankar. Det är en sak att presentera ett virtuellt 3D-objekt framför användaren, men en annan att få de smarta AR-glasögonen att faktiskt se och förstå vad de verkliga objekten är och att känna av kvalitetsskillnader och andra detaljer hos de verkliga objekten. Det är en betydligt större utmaning.


      Oscar Danielsson demonstrerar HoloLens 2.

      Introduktion av nya medarbetare

      I stället började Martina Andersson ta reda på om smarta AR-glasögon kunde utgöra ett alternativ vid introduktion av nya medarbetare, en process där de flesta arbetsplatser har liknande upplägg. Nya medarbetare får vanligen stöd av en kollega under ett antal dagar, upp till två veckor, liksom av handböcker, exempelvis operationella standardförfaranden (SOP). Föreställ dig att du är ny på en arbetsplats. I stället för att söka efter operationella standardförfaranden, eller ha en stressad kollega hängande över axeln, kan du bara sätta på dig dina smarta AR-glasögon. Glasögonen ger dig sedan stegvisa instruktioner för hur du ska slutföra uppgiften medan du har full kontroll med hjälp av blickspårning. Det låter fantastiskt, men hur fungerar det? Det var just det som Martina behövde ta reda på.

      – Jag satte samman tre grupper med tre oerfarna operatörer i respektive grupp. Operatörerna i grupp 1 blev upplärda av en kollega, i grupp 2 fick operatören smarta glasögon och i grupp 3 fick operatören inledningsvis hjälp av en kollega och fick under resten av introduktionsperioden bära smarta HoloLens 2-glasögon. Respektive grupp genomgick försöket tre gånger vilket innebär sammanlagt 27 försök, säger Martina.

      Kombinationen gav de bästa resultaten

      – Det var mycket intressant att se att betingelserna för grupp 3 var det optimala sättet att introducera nya medarbetare. Med hjälp av de smarta AR-glasögonen behövdes endast en dags stöd från en kollega. Detta skulle kunna spara företagen ganska mycket pengar eftersom erfarna medarbetare kan återgå till sina egna arbetsstationer mycket tidigare. Ifall vi hade tio arbetsstationer, där fem var bemannade med erfaren personal och fem med sommarjobbare, skulle det alltså behövas ytterligare fem erfarna medarbetare för att introducera den nya personalen. Sammanlagt innebär detta att företaget måste avlöna 15 personer under introduktionsperioden, säger Martina.

      Martina är nu tillbaka på högskolan för sitt avslutande studieår, men sommarprojektet är fortfarande i hög grad aktivt. En av ABB:s anställda har nu fått i uppdrag att undersöka vidare hur denna teknik kan implementeras. Martinas beräkningar visar att den initiala utgiften skulle kunna tjänas tillbaka efter den andra operatören.

      – I min fallstudie kostade de smarta HoloLens 2-glasögonen ungefär lika mycket som en arbetare kostar under en veckas tid. Och glasögonen kan användas av flera operatörer i framtiden vilket sparar företaget ganska stora belopp, säger Martina.

      Industrin är bara i början av sin övergång till digital teknik

      Sett ur ett bredare perspektiv, är industrin som helhet redo för den här tekniken?
      – Säkert inom vissa områden. Men tekniken är ännu ganska dyr. Smarta glasögon som HoloLens 2 kostar cirka 40 000 kr och har en batteritid på cirka två timmar. Men jag skulle säga att det största hindret ligger i implementeringen. De flesta företagen har ännu inte digitaliserat sina instruktioner. De har ännu inte gjort resan i form av övergång till digital teknik. Med hänsyn till alla dessa faktorer skulle jag säga att bara vissa industrier ännu är redo för det, slår Oscar Danielsson fast.

      Utvärderingsverktyg för smarta AR-glasögon

      Är du nyfiken på om ditt företag eller din arbetsplats är redo att implementera smarta AR-glasögon? Ta reda på det med hjälp av Oscar Danielssons utvärderingsverktyg. Detta är ett verktyg som snabbt tar reda på om smarta AR-glasögon kan vara en kostnadseffektiv lösning för ett specifikt produktionsscenario på ditt företag eller din arbetsplats.

      Kontakt

      Forskningsassistent

      Foto av Oscar Danielsson

      Oscar Danielsson

      Institutionen för ingenjörsvetenskap

      Publicerad: 2020-11-23
      Senast ändrad: 2020-11-23
      Sidansvarig: webmaster@his.se