Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Sju anledningar till att ta e-sportlov

      Publicerad 12 februari 2024

      Härliga sportlov! Så här års passar barn (och vuxna!) i hela Sverige på att ägna sig åt vintersporter som att åka skidor, skridskor eller pulka. Att vi ägnar oss åt fysisk aktivitet är viktigt för hälsan – men det finns faktiskt också fördelar med att spela dataspel. Vi listar sju anledningar till varför du också kan göra sportlovet till ett e-sportlov.

      Illustration: Laila Bulduk

      1. Dataspel kan utveckla dina språkfärdigheter

      Barn som spelar mycket dataspel blir bättre på engelska och får högre betyg i skolan. Ju mer tid du lägger på att spela, desto större ordförråd får du. Passa därför på att spela spel på engelska och vässa dina språkkunskaper. Kanske fungerar det även med franska eller japanska?

      2. Dataspel gör dig bättre på problemlösning

      Vissa typer av spel utmanar dig i att lösa problem och hitta kreativa lösningar på de hinder du står inför. Det här kan faktiskt förbättra din förmåga att tänka logiskt, analytiskt och påhittigt.

      3. Dataspel kan träna upp din reaktionsförmåga

      Ibland måste det gå snabbt i spelens värld. Du ska trycka på knappar i rätt ordning och träffa mål i vältajmade combos. Vissa spel har bossar man kan behöva ta sig an flera gånger innan man klarar det. I vissa spel är händelser och mönster slumpmässiga och du måste vara beredd på allt möjligt. Allt det här gör faktiskt att du tränar upp både din reaktionsförmåga och din öga-hand-koordination.

      4. Dataspel hjälper dig att öva upp din koncentrationsförmåga

      Du behöver din koncentration när du exempelvis ska läsa och förstå en text, lösa problem eller lyssna på instruktioner. Eftersom vi utsätts för väldigt många intryck om dagarna är det lätt att tappa fokus. Men visste du att du genom att spela kan träna upp din koncentrationsförmåga? Det finns till och med spel som är designade enbart i det syftet.

      5. Dataspel kan utveckla din sociala förmåga

      I många spel krävs det att du kommunicerar och samarbetar med andra spelare, kanske till och med på ett språk du är ovan vid. Du som spelar spel online vet att du kan behöva prata med personer från hela världen, och det kan vara en utmaning att planera strategier med dem. Ju mer du ägnar dig åt den här typen av kommunikation, desto bättre blir du på lagarbete och sociala färdigheter.

      Det här gäller så klart också när du spelar med en kompis hemma i soffan. 

      6. Dataspel kan hjälpa dig att hitta vänner som har samma intressen som du

      När du spelar ett spel med andra du inte känner, kan du vara säker på att de gör det av samma anledning som du – de tycker om spelet. I dag behöver man inte träffas för att spela spel tillsammans, och även vänskaper som skapas online är riktiga vänskaper. Kanske hittar du vänner för livet?

      7. Dataspel gör dig glad

      Alla gillar inte att spela spel. Men för de som gör det kan spel vara ett sätt att koppla av, eller ha riktigt, riktigt roligt. Det är faktiskt det som är tanken. Vi människor har alltid lekt och spelat spel, även om det för längesedan kanske var med pinnar och stenar. Spel är underhållning, även om det så klart också finns riktigt sorgliga spel. Glöm bara inte att pausa ibland, vila eller ta en promenad.

      Informationen är insamlad i samtal med forskare, spelare och spelstudenter vid Högskolan i Skövde.

      Kontakt

      Adjunkt i medier, estetik och berättande

      Publicerad: 2024-02-12
      Senast ändrad: 2024-02-12
      Sidansvarig: webmaster@his.se