Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Texten är äldre än sex månader.

      Aurobay tog hjälp av studenter – exjobbet ledde till anställning

      Publicerad 17 oktober 2023

      När det var dags för exjobb för ingenjörsstudenterna Björn Rehnberg och Vincent Vallin Sälle hade Aurobay ett passande uppdrag. Duon skulle undersöka olika tekniker för sammanfogning och få fram den metod som mest lämpade sig för en ny konstruktion. Slutprodukten används nu i produktionen och de tidigare studenterna jobbar i dag på Skövdeföretaget.

      Efter att de i sitt examensarbete undersökte olika sammanfogningsmetoder för en ny konstruktion hos Aurobay, har Björn och Vincent fått anställning på företaget.

      Björn Rehnberg och Vincent Vallin Sälle läste pogrammet Maskiningenjör på Högskolan i Skövde av helt olika anledningar. Vincent kom direkt från gymnasiet. Han har alltid haft lätt för matte och fysik och tyckte att ingenjörsutbildningen var ett bra och bredare yrkesval än att satsa på att bli matematiker eller fysiker.

      Björn däremot hade arbetat som svetsare, men haft en längtan till ingenjörsyrket. Till slut sökte han utbildningen och konstaterar att han har stor nytta av sina tidigare kunskaper i CAD och om olika material och metaller. När det var dags för examensarbete bestämde sig duon för att skriva det tillsammans och det visade sig snart att det fanns ett väldigt passande uppdrag för dem.

      Exjobb på uppdrag

      Företaget Aurobay i Skövde hörde av sig till Högskolan och sökte ingenjörsstudenter som kunde undersöka en fråga om materialteknik. Björn och Vincent tog sig an uppdraget som sitt examensarbete. Tillsammans skulle de utvärdera en metod som Aurobay behövde hjälp med. Studenterna undersökte och utvärderade olika sammanfogningsmetoder för aluminiumprofiler för att ta reda på vilken som bäst lämpade sig för den konstruktion Aurobay hade i åtanke. Slutprodukten är en stor och viktig produktutveckling för företaget.

      – Vi kunde bekräfta med vetenskapliga data att deras val av sammanfogningsmetod fungerade bra.  Tanken är att konstruktionen ska produceras och användas i framtiden.

      Blev erbjudna jobb

      Björn och Vincent kände sig väl mottagna på arbetsplatsen och berättar att Aurobay ser ”exjobbare” som ett bra sätt att öka kompetensen inom företaget.

      – Det var därför vi kom in, för att bidra med kompetens inom vissa områden. Man lär sig jättemycket på Högskolan som är bra i deras verksamhet. Företaget tycker att det är positivt att få in lite nytänk i organisationen, säger Björn.

      – Vi visade vår kompetens och ambition under exjobbet och märkte tidigt att om det fanns intresse från vår sida kunde det finnas möjlighet att jobba vidare efter examen, berättar Vincent.

      Och jobb, det fick de båda. David Liljeblad är avdelningschef på Aurobay, tillika Björns chef.

      – Vi var nöjda med det resultat de åstadkom. Det var en av anledningarna till att de passerade igenom rekryteringsprocessen, säger han.

      För Aurobay är det ett strategiskt beslut att ta in studenter som skriver examensarbete. Dels vill företaget vara en attraktiv arbetsgivare, dels ser de studenter som ett sätt att få in kompetens. Studenterna kan bidra med nya tankar och infallsvinklar inom olika områden, utan att vara färgade av företagets tänk.

      – Vi lär oss saker samtidigt som studenterna lär sig saker. Det skapar värde åt oss. Vi är positiva till att ta in studenter även i fortsättningen och tittar ständigt efter lämpliga uppdrag en exjobbare skulle kunna ta sig an hos oss.

      Lär mer om Högskolans utbildningar inom området Ingenjör och teknik

      Programansvarig Maskiningenjör

      Adjunkt i maskinteknik

      Publicerad: 2023-10-17
      Senast ändrad: 2023-10-17
      Sidansvarig: webmaster@his.se