Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Från New York till Skövde

      Efter en kandidatexamen i psykologi från Long Island University i New York via masterexamen i kognitionsvetenskap från Lunds Universitet påbörjade Julia Rosén sin doktorandutbildning i informationsteknologi på Högskolan i Skövde. Att få styra över sin egen tid ser Julia Rosén som en av de största fördelarna med att vara forskarstuderande.

      Julia Rosén

      Redan som student visste Julia Rosén att hon ville forska och som doktorand forskar hon på hur människor och robotar interagerar.

      Sociala robotar

      – Det innebär att jag studerar den interaktion som uppstår när en människa interagerar med en robot, framförallt en social robot. En social robot är designad för att kunna vara just social, bland annat genom att likna människor på olika sätt, säger Julia Rosén.

      Hennes arbete fokuserar främst på hur människor uppfattar sociala robotar. Genom att designa roboten med kropp, ögon, mun och andra karaktärsdrag som påminner om människor skapas förväntningar på olika beteenden.

      – Ofta förväntar man sig en robot med intelligens och som är mer kapabel än vad teknologin tillåter idag. Hur robotar porträtteras i media och filmer bidrar till denna förväntan. Det jag studerar är just denna förväntan.

      En följd av de förväntningar människor har av robotar är de etiska aspekterna. När man designar mänskliga karaktärsdrag i sociala robotar väljer man att lura människor att tro vissa saker. Julia Rosén vill bidra till en ökad diskussion om hur man ska hanterar de etiska problem som uppstår. Att minska orealistiska förväntningar av sociala robotar kan leda till bättre interaktioner inom många områden, till exempel gällande robotar inom sjukvård. Om inte roboten beter sig som förväntat kan den ses som onödig och syftet med den framstå som oklart menar Julia Rosén.

      Styr över sin egen tid

      Något som Julia Rosén uppskattar mycket med doktorandlivet är hur hon kan bestämma över sin egen tid. Hon bestämmer själv hur och när hon jobbar. Hon bestämmer även själv vilken riktning hon tar i sitt arbete. Doktorerandet har även gett en mer komplett bild av vad forskning faktiskt innebär, menar hon.

      – Som student har man väldigt lite insyn i forskarvärlden, som doktorand får man en mer direkt och korrekt kontakt med forskaryrket. Dessutom har jag fått en fördjupad kunskap i mitt forskningsområde och det finns inget bättre än att kunna bidra till denna kunskap och att vara en del av utvecklingen, säger Julia Rosén.

      Hon beskriver Högskolan i Skövde som ett mindre lärosäte där hon kan få en inblick i hela lärosätets forskningsverksamhet och ett lärosäte med mycket god kollegial stämning. Hon berättar att de kollegor hon delar rum med, har blivit vänner för livet.

      För dig som är motiverad

      Hon rekommenderar forskarstudier till den som är motiverad och verkligen är intresserad av forskning.

      – Det finns mycket som är utmanande som doktorand. Man måste vara målinriktad samt kunna hantera nederlag, säger Julia Rosén.

      Just nu arbetar Julia Rosén med att designa ett experiment och hon är fullt fokuserad på att ta sig i mål och få sin doktorstitel. Vad som sker i framtiden är hon mer osäker på men siktet är inställt på att göra en postdoc, en tidsbegränsad anställning som forskare, utomlands.

      Publicerad: 2021-12-02
      Senast ändrad: 2021-12-02
      Sidansvarig: webmaster@his.se