Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Kan utveckling av diabetes typ 2 undvikas genom kost med lågt gluteninnehåll eller probiotikatillskott?

      Forskningsgrupp Translationell medicin TRIM
      Forskningsmiljö DHEAR

      Kort om projektet

      Projektnamn

      Kan utveckling av diabetes typ 2 undvikas genom kost med lågt gluteninnehåll eller probiotikatillskott

      Projekttid

      Januari 2023 – December 2023

      Finansiering och samverkan

      Ekhagastiftelsen, Göteborgs universitet

      Vi undersöker om risken för att utveckla diabetes kan minskas genom att undvika gluten i dieten, och om tillskott av probiotika (Probion Active) kan ge en liknande effekt.

      Samma individer som har hög risk att utveckla glutenintolerans har även hög risk att utveckla diabetes, p.g.a. gemensamma genvarianter. Gluten bryts ner både genom kroppsegna enzym, och via tarmbakterier, men görs inte detta effektivt slås immunförsvaret på felaktigt. Detta kan leda till autoimmuna reaktioner även utanför tarmen, och kan leda till försämrad förmåga att reglera blodsockernivåerna, och i förlängningen till diabetes. Därför tror vi att gluten kan fungera som en trigger och öka risken att få diabetes, speciellt för personer med högrisk-gener.

      I studien mäts reaktionen på gluten och om detta förändras med probiotikatillskott i 20 friska individer med förhöjd risk att utveckla diabetes, genom att mäta blodsockernivå, inflammation och tarmbakterier efter måltider med eller utan gluten.

      Projektet genomförs i samarbete med Göteborgs universitet. Utöver forskare från Högskolan i Skövde medverkar Åsa Torinsson Naluai från Göteborgs Universitet.

      Medverkande forskare

      Publicerad: 2022-10-25
      Senast ändrad: 2022-10-25
      Sidansvarig: webmaster@his.se