Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Utbytesår gav mersmak

      Ett utbytesår via Erasmus gav Estela Pérez Luque möjligheten att upptäcka Sverige och den svenska kulturen. Hon blev med ens förtjust över vad hon upplevde och beslöt sig för att stanna kvar. Nu är hon doktorand, något hon upplever är utvecklande både på ett professionellt och personligt plan, något för den som gillar utmaningar.

      Estela Pérez Luque

      Inspirerande forskningsmiljö

      Estela Pérez Luque är från Spanien men har bott i Sverige de senaste fyra åren. Hon startade sina studier med att läsa maskinteknik på universitetet i Malaga. År 2017 fick hon via Erasmus möjligheten att läsa ett år i Sverige och valet föll på Högskolan i Skövde, något hon inte ångrar.

      – Både stämningen på Högskolan och forskningsmiljön är toppen. Här får man inte bara stöd i sin forskargrupp utan även av andra forskare, vilket är väldigt värdefullt när mycket av dagens forskning är tvärvetenskaplig, säger Estela Pérez Luque.

      En annan fördel med forskning vid Högskolan i Skövde som hon lyfter fram är det nära samarbetet med industrin, vilket gör forskningen extra kul eftersom hon då kan försöka lösa verkliga, praktiska problem som industrin står inför.

      För dig som gillar utmaningar

      Estela Pérez Luque valde att bli doktorand för de professionella och personliga utmaningarna det innebär. Doktorandstudier är något hon varmt rekommenderar just till dig som gillar utmaningar.

      – Jag skulle rekommendera det till människor som gillar utmaningar, tänker långsiktigt, som är villiga att stanna kvar i en kontinuerlig inlärningsprocess och är öppna. Jag tror att forskarstudier får dig att växa både på ett professionellt och personligt plan. Det ger dig möjlighet att omge dig med riktigt smarta människor, lära av dem och skapa värdefulla nätverk samtidigt som du gör vetenskapliga bidrag, säger hon.

      Estela Pérez Luques forskning handlar om att förstå varför människor med olika kroppsform beter sig som de gör i ett fordon. Det kan till exempel handla om hur de sitter och hur deras körposition ser ut.

      – Det innebär att identifiera vilka faktorer kroppsformen påverkar. Når de pedalerna, ser de bra genom vindrutan med mera. När vi har en förståelse för detta kan vi ta vår kunskap och stoppa in den i programvara som hjälper produktutvecklare att förutsäga hur människor beter sig, förklarar Estela Pérez Luque

      På så sätt kan designmodellerna förbättras på ett tidigt stadium i produktutvecklingen och förbättra ergonomin i fordonets interiör. Just nu arbetar Estela Pérez Luque med en intervjustudie med fem olika svenska företag inom bilindustrin för att ytterligare definiera hennes egen forskning inom området.

      – Huvudsyftet med intervjustudien är att få en förståelse för olika metoder och tillvägagångssätt när man arbetar i fordonsutvecklingsprocessen ur en ergonomisk synvinkel i dagens bilindustri.

      Mer än arbete och studier

      Men, livet som doktorand är inte bara arbete och studier. På fritiden tycker Estela Pérez Luque om att sporta och åka skidor eller grilla med sina kompisar. Där utgör Billingen, nära Skövde centrum ett utmärkt alternativ.

      – Jag älskar att se hur årstiderna förändrar landskapet. Billingen är utmärkt för promenader, löpning eller cykling och den perfekta platsen för att grilla med vänner eller ta ett bad. På vintern kan man åka längdskidor, slalom eller skridskor, säger Estela Pérez Luque

      Publicerad: 2021-12-02
      Senast ändrad: 2021-12-02
      Sidansvarig: webmaster@his.se