Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Disputation: Knowledge discovery for interactive decision support and knowledge-driven optimization

      Datum 27 september
      Tid 13:00 - 17:00
      Plats ASSAR Industrial Innovation Arena, Kavelbrovägen 2B, Skövde

      Henrik Smedberg försvarar sin avhandling "Knowledge discovery for interactive decision support and knowledge-driven optimization".

      Disputationen hålls på ASSAR Industrial Innovation Arena men sänds även digitalt. 

      Titta via länken https://play.quickchannel.com/play/cvxxzas

      Sammanfattning

      Flermålsoptimering hanterar samtidig optimering av flera målfunktioner, vilka i praktiska optimeringsproblem ofta är i konflikt, vilket ger upphov till avvägningar i de optimala lösningarna från optimeringsprocessen. Alla dessa lösningar är lika värdefulla, och ingen lösning är bättre eller sämre än någon annan. Typiskt sett har beslutsfattare också preferenser som styr valet av en slutlig lösning att implementera i praktiken. De flesta metoder för analys av flera kriterier fokuserar på prestandan hos en uppsättning lösningar i målrymden, det är dock viktigt att notera att praktiskt relevant kunskap ofta finns i designrymden till lösningarna. Tillgång till denna kunskap kan ge beslutsfattare betydelsefulla insikter till både problemet och optimeringsprocessen, vilket leder till mer informerat beslutstagande.

      Denna avhandling utvecklar och använder metoder för kunskapsutvinning i sammanhanget av flermålsoptimering. Genom ett särskilt fokus på explicit kunskap, undersöker denna avhandling hur utvunnen kunskap kan bearbetas och presenteras för beslutsfattare på ett interaktivt sätt för förbättrat beslutsstöd. Det undersöks också hur utvunnen kunskap från tidigare lösningar kan integreras i algoritmer för flermålsoptimerings eller direkt i optimeringsproblem för att avlasta beräkning av nya lösningar i optimeringsprocessen. Sådana metoder, kallade kunskapsdriven optimering (KDO), kan implementeras antingen offline eller online. Offline KDO innebär att integrera kunskap som erhållits från tidigare optimeringar, i framtida, liknande problem, vilket avlastar sökprocessen till preferensrika regioner i målrymden. En huvudsaklig utmaning med offline KDO är lagring och återhämtning av relevant tidigare kunskap, samt modifieringar av formuleringar till optimeringsproblem. I kontrast innefattar online KDO att integrera metoder för kunskapsutvinning tillsammans med optimeringsalgoritmer, och att utnyttja den resulterande kunskapen under optimeringen, för att förbättra sökprocessen och driva algoritmerna mot snabbare ankomst i preferensrika regioner i målrymden. Sådana metoder kräver utveckling av nya sökoperatorer kapabla att integrera och utnyttja olika former av utvunnen kunskap.

      I både offline och online KDO är det viktigt att den integrerade kunskapen beskriver beslutfattarens preferenser noggrant. Denna avhandling validerar effektiviteten hos de utvecklade metoderna med hjälp av olika benchmark-optimeringsproblem, praktiska tekniska testproblem och fallstudier från tillverkningsindustrin. Ett särskilt fokus har lagts på utvinning av explicit kunskap som både är meningsfull för beslutsfattare och som enkelt kan bearbetas algoritmiskt. Denna avhandlings huvudsakliga bidrag består av metoder för utvinning av relevant kunskap om sökbeteendet för problem, ett beslutstödssystem för interaktiv kunskapsutvinning, samt algoritmer för att förverkliga både offline och online KDO genom att integrera kunskap i optimeringsprocessen.

      Läs hela avhandlingen i DiVA

      Opponent

      Jonathan Fieldsend, professor, University of Exeter, Storbritannien

      Handledare

      Sunith Bandaru, docent, Högskolan i Skövde
      Amos H.C. Ng, professor, Högskolan i Skövde
      Maria Riveiro, professor, Jönköping University

      Betygsnämnd

      Bogdan Filipič, professor, Jožef Stefan Institute, Slovenien
      Elizabeth Wanner, docent (Reader), Aston University, Storbritannien
      Mats Gustafsson, professor, Uppsala universitet
      Gunnar Mathiason, docent, Högskolan i Skövde

      Kontakt

      Doktorand i informationsteknologi

      Publicerad: 2023-09-01
      Senast ändrad: 2023-09-01
      Sidansvarig: webmaster@his.se