Så sent som på 1950-talet kunde Sverige beskrivas som ett gastronomiskt u-land. I dag vallfärdar världen till vårt kök. Hur skedde denna förändring? En som vet är måltidsprofilen Carl Jan Granqvist. Tisdagen den 24 september gästar han höstens första populärvetenskapliga café på Högskolan i Skövde.
Carl Jan Granqvist är en av författarna till boken ”Svensk gastronomi – en global succé”. En bok som vill styra hållbar gastronomi till att bidra till jordens överlevnad. Vid sin föreläsning på Högskolan i Skövde kommer Carl Jan att väva samman humaniora med naturvetenskap och ska, som han uttrycker det, berätta om begreppet gastronomins tvärvetenskapliga komplexitet.
- Min avsikt är att sammanfatta det svenska gastronomiska undret. Så sent som på 1950-talet kunde Sverige beskrivas som ett gastronomiskt u-land. I dag vallfärdar läckergommar från världens alla hörn till Sverige för att uppleva vårt kök. Ett flertal restauranger, i Stockholm, Göteborg och Malmö, men också ute i landet har stjärnor i Guide Michelin. Och svenska kockar har fler än en gång vunnit prestigefyllda internationella kocktävlingar. Hur denna förändring kunde ske så kvickt tänker jag också förklara, säger Carl Jan Granqvist.
Han kommer också att berätta om hur en hållbar gastronomi styr utvecklingen i rätt riktning och bidrar till jordens överlevnad. Om hur det svenska jordbruket, livsmedelshanteringen, dagligvaruhandeln och restaurangnäringen snabbt har reagerat på de miljö- och klimatmässiga utmaningar som blivit allt mer uppenbara.
Carl Jan Granqvist är hedersdoktor i måltidskunskap vid Örebro Universitet, professor emeritus i måltidskonst vid Stavanger Universitet, har varit gästgivare i Grythyttan och ligger bakom Måltidens hus i Norden och Restauranghögskolan. Han är även vinkännare och tv-profil.
Läs mer om höstens program på Populärvetenskapligt café.
Föreläsningarna arrangeras i samarbete med Folkuniversitetet och Skaraborgs Senioruniversitet.