Oskar MacGregor
Institutionen för informationsteknologi
Hur kan vi säkerställa att våra AI-system är tillförlitliga? Vad innebär detta i praktiken, och hur kan vi framgångsrikt navigera teknikens potentiella fördelar och nackdelar? Under två dagar kommer tjänstemän, företag, representanter från offentlig sektor och AI-experter att samlas för att utforska möjligheterna och utmaningarna med tillförlitlig AI. Konferensen kommer att erbjuda inspirerande föreläsningar, paneldiskussioner och interaktiva workshops.
Denna konferens är främst avsedd för personer som fattar beslut om, arbetar med eller direkt påverkas av AI-teknologier. Men eftersom AI har en så genomgripande potential är konferensen också öppen för alla som är allmänt intresserade av AI, innovation, teknik och samhällsutveckling.
EU:s begrepp ”tillförlitlig AI” innebär att teknologin används på ett sätt som är lagenligt, etiskt och robust (både tekniskt och socialt). Detta uppnås genom att följa vissa värden, såsom mänsklig kontroll, transparens och ansvarsskyldighet. Men det kan vara svårt att omsätta dessa begrepp i robusta praktiska tillämpningar. Syftet med denna konferens är därför att förena experter från akademi och EU med representanter från företag, offentlig sektor samt allmänheten för att klargöra vad som står på spel vid användning av AI och hur vi kan säkerställa att användningen begränsas till det goda, samtidigt som vi undviker det skadliga.
Anmälan till AI Frontier Summit 2025 (organisationer, företag, samverkanspartners)
Anmälan för dig som anställd vid Högskolan i Skövde
Kostnad för konferensen är 2 500 SEK inklusive moms.
(Samverkanspartners Science Park Skövde och IDC West Sweden AB 1500 SEK inklusive moms). Konferensavgiften inkluderar luncher, fika, och mingel på tisdagen.
Agenda för konferensen kommer inom kort.
Detta är en aktivitet som arrangeras av Högskolan i Skövde genom projektet ShiftLabs, som finansieras av EU, Tillväxtverket och Vinnova. Aktiviteten sker i samverkan med Science Park Skövde och IDC West Sweden genom projektet Innovationsboost.
Kepler Wolf
Laura har över 20 års erfarenhet som teknik- och dataskyddsjurist med specialisering inom europeisk digital reglering, AI, onlineplattformar och innovativa teknologier. Hennes internationella erfarenhet omfattar roller i London, Palo Alto, Luxemburg och Mellanöstern, där hon har stöttat företag i deras anpassning till föränderliga regelverk. Hon är engagerad i att förena (praktiskt) etiska AI-principer med affärsstrategi och hjälper organisationer att effektivt implementera ansvarsfulla teknologilösningar.
University of Cambridge
Alva är doktorand och Cambridge Trust-stipendiat vid Department of Computer Science & Technology, University of Cambridge, mottagare av utmärkelsen Top 100 Brilliant Women in AI Ethics, samt medgrundare av det globala rådgivningsföretaget EthicAI för etisk AI. Hon forskar om etiken kring social robotik, med särskilt fokus på samspelet mellan förkroppsligade robotar och stora språkmodeller (LLM:er). Alva har en MSt-examen i AI Ethics & Society från Leverhulme Centre for the Future of Intelligence vid University of Cambridge.
Admiral Group
Oriana leder arbetet med ansvarsfull AI och styrning för Admiral Groups verksamheter inom EU och säkerställer efterlevnad av EU:s AI-förordning. Hon ansvarar även för strategiska partnerskap hos Diverse AI och är medvärd för podden Let’s Chat Ethics. Oriana är gästföreläsare vid Nottingham Trent University och har tidigare lett strategiarbetet för AI-innovation hos Fujitsu. Med en masterexamen i AI Ethics & Biotechnology talar hon globalt om ansvarsfull AI-användning, styrning och innovation.
Association of AI Ethicists
Enrico är AI-etiker med en doktorsexamen i cyberspatial geografi och AI-etik. Han är grundare av konsultföretaget BeEthical.be och professor i ansvarsfull AI vid EMlyon Business School i Paris samt vid La Cattolica i Milano. Dessutom är han ordförande för Association of AI Ethicists. För närvarande innehar han en central roll som tjänsteperson i den franska standardiseringskommittén för AI och är sammankallande för arbetsgruppen om grundläggande och samhälleliga aspekter av AI inom europeiska CEN-CENELEC.
Fondia
Emma är en prisbelönt entreprenör och rådgivare med bakgrund inom media, immersiv teknik och affärsjuridik. Som grundare av Warpin har hon hjälpt företag som H&M, Ikea och Postnord att ta till sig ny teknik för att framtidssäkra sina verksamheter. Hon har utsetts till en av Sveriges mest inflytelserika techprofiler och är nu vd för Fondia Sverige, där hon för in juridisk strategi i AI-eran. Emma är även TEDx-talare, känd för att koppla samman innovation med mänsklig insikt.
Europeiska kommissionen
Giorgio är en erfaren specialist inom AI-styrning och arbetar för närvarande som teknikspecialist vid AI-kontorets säkerhetsenhet inom Europeiska kommissionen. Med en bakgrund inom fysik och AI-etik har Giorgio tidigare varit teknisk ledare för Accenture’s Responsible AI-team i Storbritannien samt Ethics Product Owner vid Lloyds Banking Group. Han har även bidragit som expert inom AI-standardisering för Italien.