Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Möt Martin Gellerstedt – ny professor i folkhälsovetenskap

      Martin Gellerstedt är ny professor i folkhälsovetenskap på Institutionen för hälsovetenskaper på Högskolan i Skövde. Han bor i bohuslänska kuststaden Ljungskile, där han uppskattar småskaligheten och närheten till både hav och skog. Han gillar friluftsliv, har sprungit New York-maraton flera gånger, men tränar sig ibland på att sitta stilla med en kopp kaffe och bara vara.

      Pressfoto på Martin Gellerstedt

      Som första generationens akademiker i sin familj, kände Martin Gellerstedt att livet tog en vändning när han påbörjade högre studier. Under grundutbildningen läste han matematisk statistik och skrev sedan en licentiatuppsats i statistisk grundforskning.

      – Jag njöt till fullo av den intellektuella utmaningen med att härleda formler och fann en härlig estetik i det matematiska språket. När jag började tillämpa mina kunskaper insåg jag att de var efterfrågade inom i princip alla discipliner – man är välkommen att leka på alla andras bakgårdar. Bland annat kom detta till uttryck i en avhandling i medicinsk informatik med fokus på hur nya diagnosmetoder kan evidensbaseras och anpassas efter individens karaktäristik.

      En akademisk diversearbetare

      Martin Gellerstedt har nu varit inom akademin i 30 år. Vid sidan av har han kompletterat med uppdrag inom näringslivet. Bland annat var han ansvarig för metodik och dokumentering av ett nytt läkemedel för hypertoni (högt blodtryck) vid Astra under ett par år. Han kallar sig själv för en akademisk diversearbetare.

      – Jag har varit med och byggt upp program på alla nivåer, från kandidat till forskarutbildning. Jag har engagerat mig i pedagogiska utvecklingsfrågor, speciellt för distansutbildning och kvalitetssystem. Kompetensfrågor och karriärvägar för akademiker ligger mig också varmt om hjärtat. Forskningen har rört sig inom flera olika discipliner, men generellt kan man säga att mitt intresse är hur datorer, system och smart användning av data kan göra livet bättre för oss människor.

      Även vetenskapligt är Martin Gellerstedt en diversearbetare, med bred metodologisk kunskap och erfarenhet från forskning inom många olika ämnen och kontexter – allt från laboratoriemedicin till turism. Men tyngdpunkten vilar på nyttan med digitalisering, data och analys.

      – När jag försökte beskriva vad jag arbetar med för min ena dotter sa hon ”Jaha, det verkar mest som du hjälper andra forskare att forska” och det var en ganska pricksäker beskrivning.

      Med fokus på ny forskarutbildning

      På Högskolan i Skövde ska Martin Gellerstedt arbeta med ansökan till ny forskarutbildning i hälsovetenskap, en arbetsuppgift han har stor erfarenhet av. På sin tidigare arbetsplats, Högskolan Väst, var han mycket engagerad i uppbyggnaden av en forskarutbildning, utveckling av kurser samt ett kvalitetssystem för kontinuerlig uppföljning av doktoranders progression.

      – En annan del jag ser fram emot är att stödja kollegorna inom folkhälsovetenskap. Det ska bli spännande att se hur vi tillsammans kan använda den kompetens vi har och fortsätta utveckla den på ett sätt som också stödjer forskarutbildningen. Institutionen för hälsovetenskaper verkar ha en otrolig bredd som jag ser fram mot att bekanta mig med.

      – För mig känns det lite som en nystart att ha börjat på Högskolan i Skövde. Arbetet känns även oerhört viktigt. Hur den i allra högsta grad pågående digitaliseringen påverkar oss är en av de absolut viktigaste frågor man kan ställa sig. När digital teknik designas så borde den göras med ambitionen att på ett eller annat sätt skapa bättre livskvalitet. Det känns viktigt att få igång den nya forskarutbildningen för att belysa hur digitaliseringen påverkar hälso- och sjukvård och välfärdssamhället i stort.

      Publicerad: 2020-10-27
      Senast ändrad: 2023-07-25
      Sidansvarig: webmaster@his.se