Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Ett halvt ton rapskaka per timme – ingen match för engagerade studenter

      Publicerad 2 juli 2024

      Arvid Gillström och Emanuel Nauclér läser till automatiseringstekniker på Högskolan i Skövde. Som avslutning på första läsåret genomförde de ett projekt med uppdrag från företaget Skeby Gårdar AB. Projektet fokuserade på att automatisera hanteringen av biprodukten rapskaka. Resultaten fick positiv feedback från företaget, som kommer använda vissa delar i framtiden.

      Emanuel Nauclér och Arvid GillströmEmanuel Nauclér och Arvid Gillström läser till automatiseringstekniker på Högskolan i Skövde och i slutet av andra terminen genomförde de ett projekt med uppdrag från Skeby gårdar. De tog fram förslag på hur företaget kan automatisera hanteringen av sin biprodukt.

      Efter några år i arbetslivet bestämde sig Arvid Gillström och Emanuel Nauclér för att börja studera. Valet föll på den tvååriga utbildningen till automatiseringstekniker på Högskolan i Skövde. Emanuel kommer från Hällefors och är under studietiden tjänstledig från en tjänst inom stålindustrin. Arvid är från Strängnäs och har jobbat sex år på Scania i Södertälje. Projektarbetet tog dem tillbaka till industrin, men den här gången till livsmedelsbranschen och företaget Skeby Gårdar AB i Götene kommun.

      Uppdrag att automatisera

      Under ett studiebesök fick klassen se tillverkningsprocessen av rapsolja, och ta del av problemet som företaget ville att studenterna skulle arbeta med.

      – De ville ha hjälp med att ta fram förslag på hur hanteringen av deras biprodukt kan automatiseras. Biprodukten är en kallpressad rapskaka vilken säljs som tillsats i djurfoder/djurpellets eftersom den har hög proteinhalt. Det handlar om 500 kilo rapskakor i timmen som måste hanteras manuellt, förklarar Arvid.

      Arvid och Emanuel började undersöka olika alternativ och skissa på tänkbara automatiska transportlösningar.

      – Vi började verkligen från scratch och det var otroligt kul att börja fundera på vad man skulle kunna ställa in i lokalen för att underlätta och automatisera arbetet. Sen är det viktigt att kunna avgränsa sig och även ha en bra planering, konstaterar de.

      Ganska snart hade de inte mindre än åtta olika idéer, men valde två som de jobbade vidare med. Under arbetet besökte studenterna företaget igen, gick igenom olika arbetsprocesser och samlade in information.

      – Vi är väldigt positiva till sådana här samarbeten och det är kul att ha en koppling till Högskolan. Studenterna ger en annan insyn i vår vardag för det är lätt att bli hemmablind, säger Adam Boqvist, delägare och studenternas handledare.

      Testade olika lösningar

      Tillbaka på Högskolan genomförde de olika laborationer och testade hur lösningar skulle kunna fungera i praktiken.

      – Mycket är direkt kopplat till det vi läser och i projektet har vi fått bra exempel på hur man kan jobba senare. Vår ena lösning var ett transportband och att rapskakorna, som är ungefär tio centimeter i diameter, placeras i tunna lager i fickor och kyls ned innan de kan lastas, förklarar Emanuel.

      Arvid menar att det andra lösningen var lite mer avancerad.

      – Den går ut på att kakorna mals sönder och placeras i kyltorn med kylmedia. Vi kan se att båda systemen har sina brister, men vi tror på en kombination av båda. Eftersom vi har haft begränsat med tid var målsättningen att komma fram med förslag på tänkbara metoder. Det konsultföretaget som företaget har anlitat lyfter en liknande lösning, men använder luftmedia till nedkylningen istället. Det är billigare, men har sämre energiåtervinning och det är inte helt klart hur företaget kommer jobba vidare med att automatisera hanteringen.

      Värdefullt samarbete

      Studenterna konstaterar att samarbetet med livsmedelsföretaget varit intressant, lärorikt, att de verkligen fått möjlighet att testa vad de läst och att många varit nyfikna på hur projektet. När det var dags för redovisning fanns representanter från företaget på plats på Högskolan och diskuterade de olika lösningarna.  

      – Arvid och Emanuel har verkligen gjort ett bra jobb. Någon del i det kommer vi att använda och det är en morot för oss att jobba vidare med idéerna. Det fanns inga givna svar och vi är i en mycket nischad bransch, men studenterna var verkligen engagerade, drivna och gjorde ett bra jobb. Det är helt klart värt jättemycket för oss som företag att ha den här kontakten med Högskolan, konstaterar Adam Boqvist.

      Jobbar mer ”hands on”

      Till hösten börjar de sitt andra år, men innan dess väntar sommarjobb på deras tidigare arbetsplatser. Duon trivs med utbildningen och att läsa på Högskolan i Skövde. Den tvååriga utbildningen till automatiseringstekniker innehåller både teoretiska och praktiska moment. Det är något som de ser många fördelar med.

      – Vårt program har stort fokus på att vi ska förstå och kunna implementera lösningar inom industrin. Automatiseringstekniker jobbar med att förvalta, installera och underhålla olika delar och är mer ”hands on” och grundläggande än högskoleingenjör. Vi känner att det här är en utbildning som öppnar många dörrar och det är en merit att ha en högskoleutbildning inom automatisering.

      Läs mer om programmet Automatiseringstekniker

      rapskaka Skeby gårdarDe två studenterna fick i uppdrag att ta fram förslag på hur Skeby Gårdar kan automatisera sin hantering av biprodukten rapskaka. Deras ena lösning är ett transportband som placerar rapskakorna i tunna lager och kyler ned produkten innan lastning. I dagsläget sker all förflyttning av biprodukten med traktor.

      Av frö från svenskodlad raps tillverkar Skeby Gårdar matolja.

      Publicerad: 2024-07-02
      Senast ändrad: 2024-07-02
      Sidansvarig: webmaster@his.se