Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Prisat exjobb sätter fokus på ergonomi vid montering

      Publicerad 30 maj 2024

      Under årets produktionstekniska dag på ASSAR Industrial Innovation Arena delades priset ut för årets bästa examensarbete inom produktionsteknik. Priset gick till Elena Ramírez De Arellano Gómez som i sitt examensarbete kommer med praktiska ergonomiska lösningar som minskar risken för arbetsrelaterade skador när man monterar elektriska kabelstammar.

      Elena Ramírez De Arellano Gómez

      Elena Ramírez De Arellano Gómez kommer från Malaga i Spanien och pluggar sista året på programmet Integrerad produktutveckling vid Högskolan i Skövde. Titeln på Elenas examensarbete är ”Enhancing worker well-being in electric vehicle manual assembly operations through ergonomic solutions and Industry 5.0 integration”.

      Under PT-dagen på ASSAR den 30 maj delades priset för årets bästa examensarbete inom produktionsteknik. Diplom och blommor delades ut av Högskolans rektor Muriel Hugosson och från IDC West Sweden AB kom en prissumma på 10 000 kronor.

      Från scenen läste rektor upp motiveringen:

      ”Studenten har utifrån principen att balansera automation och mänskliga förmågor arbetat för att nå en effektivare och mer operatörsvänlig produktionsprocess. Utifrån en grundlig ergonomisk analys, mätning av krafter och analys av arbetsställningar ger examensarbetet värdefulla insikter och praktiska lösningar för att minska risken för arbetsrelaterade skador och samtidigt förbättra den övergripande produktiviteten i manuell montering av elektriska kabelstammar.”

      Från vänster: Leif Pehrsson, VD på IDC West Sweden AB, Årets produktionstekniker Johan Ekblad från Lidköping Energi, Årets PT-student Elena Ramírez De Arellano Gómez och rektor Muriel Hugosson, Högskolan i Skövde

      Omdesign av clips minskar förslitningsskador

      I sitt examensarbete har Elena studerat den manuella processen där man monterar kabelstammar på stötfångare, och hittat förbättringspotentialer gällande ergonomi och effektivitet.

      – Det krävs en hel del kraft för att montera clipsen som håller kablarna på plats, och montören kan inte se när clipsen har monterats korrekt. Det gör att montören i nuläget använder mer kraft än nödvändigt vid arbetsmomentet, säger Elena.

      Elena har därför omdesignat clipsen så att en liten grön indikator visar när de monterats korrekt. Detta sparar både tid och minskar risken för förslitningsskador.

      Elena, hur känns det att få det här priset?

      Det känns fantastiskt, jag var jättenervös över att presentera mitt examensarbete på scenen på engelska, men det känns väldigt roligt att bli uppmärksammad på det här sättet.

      Vad gör du efter avslutade studier? Stannar du i Skövde?

      Nej, jag kommer att återvända till Spanien för att avsluta mina studier, men sen får vi se, kanske kommer jag tillbaka!

      Vad kommer att du att göra med prispengarna?

      De kommer jag att spara!

      Exjobbsutställning med bredd

      Under produktionstekniska dagen visade också Högskolans ingenjörsstudenter upp sina exjobb i en utställning.

      Alice Kihlbom och Madelene Siljehult hade designat ett laptopstöd för flexibla arbetsmiljöer  tillsammans med SA Möbler i Tibro.

      Pablo Nieto Pareja visade upp produkter skapade med hjälp av storskalig 3D-printning med robot, som vinställ, till exempel.

      Caroline Wibjörk och Emma Persson hade gjort en omdesign av Daps för övergångställe i samverkan med företaget PrismaTibro.

      Masterstudenterna Dan Lönn, Manfred Persson och José Maria Cid visade upp hur man kan verifiera kvaliteter vid lasersvetsning med hjälp av ljussignaler.

      Masterstudenter från programmet Intelligent automation vid Högskolan i Skövde visade hur montering och demontering kan loopas, tillsammans med en digital tvilling.

      Publicerad: 2024-05-30
      Senast ändrad: 2024-05-30
      Sidansvarig: webmaster@his.se