Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      "Vi samverkar för regionens bästa"

      Publicerad 30 maj 2024

      Högskolan i Skövde är en akademi som utbildar och forskar. Under det senaste året har Högskolan också fungerat som en mötesplats där beslutsfattare för samtal om den gröna omställning som pågår i Skaraborg och Västsverige.

      Kristoffer Svensson, förbundsdirektör i Skaraborgs kommunalförbund, beskriver förbundets insatsområden för omställningen i Skaraborg. 

      En dag i slutet av maj 2024. Tillväxtverkets generaldirektör, Elisabeth Backteman, kommer på besök till Högskolan i Skövde tillsammans med några medarbetare. Högskolans ledning och lärare möter upp, men de är inte ensamma. Förbundsdirektören för Skaraborgs kommunalförbund, Kristofer Svensson och Anders Carlberg, strateg på Västra Götalandsregionens stab, är också med under besöket.

      Driva på den gröna omställningen

      Tillväxtverkets visit är ett av flera besök av beslutsfattare som har ägt rum på Högskolan i Skövde under det senaste året. Samtalen under besöken har inte bara handlat om Högskolans forskning och utbildning. Diskussionerna rör lika mycket den samhällsomställning som nu pågår i Västra Götaland och Skaraborg, en omställning som i hög grad drivs av fordonsindustrins gröna omställning.

      – Högskolan i Skövde ska utbilda, forska och driva på den gröna omställningen inom våra kompetensområden. Vi är också en mötesplats för samverkan. När beslutsfattare besöker hos oss ser jag det som naturligt att kommunalförbundet och Västra Götalandsregionen finns med. Vi samverkar helt enkelt för regionens bästa, säger Högskolans rektor Muriel Beser Hugosson.

      Högskolans rektor får stöd i sin tankar av Anders Carlberg:

      – Det finns en historia av samverkan mellan akademi, företag och offentlighet som lett fram till satsningar som till exempel ASSAR Industrial Innovation Arena och Sweden Game Arena. Tillväxtverket ser hur vi jobbar, vilka resultat det ger och att deras satsningar kan göra skillnad. Vi kan visa att Västsverige är en trygg investering som främjar näringslivsutveckling, konstaterar Anders Carlberg efter att ha hållit sin presentation.

      Regional logik

      Ett ämne som återkommer under besöken är nyindustrialiseringen av Sverige. Var har den sin tyngdpunkt och hur den ser den ut på olika platser i landet? Kommunalförbundets, Kristofer Svensson har sin bild klar:

      – Sveriges nyindustrialisering har en regional logik, vilket inte minst Skaraborg bevisar. Därför stärker vi nu samarbetet mellan Högskolan i Skövde, Skaraborgs kommuner och Västra Götalandsregionen inom flera områden. Tillsammans är vi en mycket stark aktör som skapar förutsättningar för innovation, kunskapsutveckling och grön omställning, säger Kristofer Svensson.

      Efter att ha spelat dataspel utvecklade av studenter, blivit introducerade till Högskolans forskning inom informationssäkerhet, studerat en lasersvets för batteritillverkning i arbete och dessutom fört samtal om regionens omställning, är dagen över för besökarna från Tillväxtverket. Generaldirektör Elisabeth Backteman, som karakteriserar sin myndighet som ”allmänt framåtlutad med stora öron”, vandrar mot stationen för att ta tåget hem. Samtidigt konstaterar hon:

      – Den här typen av besök ger konkretion och inspiration i vårt vardagliga arbete.

      Tillväxtverkets GD Elisabeth Backteman och Högskolans rektor Muriel Beser Hugosson med det spel som Högskolans dataspelsforskare och studenter har utvecklat åt Mariestad kommun.

      Publicerad: 2024-05-30
      Senast ändrad: 2024-06-05
      Sidansvarig: webmaster@his.se