Högskolan i Skövde har än en gång blivit utvald till Preferred Research Partner inom Volvokoncernens Academic Partner Program. Den 12 november 2024 skrev Volvokoncernen och Högskolan under ett nytt avtal på ASSAR Industrial Innovation Arena. Avtalet gör att samarbetet mellan Högskolan och Volvokoncernen stärks ytterligare inom tre utvalda forskningsområden.
Tehseen Aslam och Anna Runnemalm, Högskolan i Skövde tillsammans med Rebecka Granqvist och Johan Ottosson, Volvokoncernen, vid signeringen.
Volvo Academic Partner Program är ett globalt samarbetsinitiativ som Volvo har med utvalda universitet världen över. Programmet är uppdelat i flera kategorier, såsom forskning, teknik och talent acquisition, och syftar till att stärka Volvos innovationskraft genom akademiska partnerskap. Högskolan i Skövde har sedan lång tid tillbaka varit en viktig forsknings- och teknologipartner till Volvo, och under den senaste avtalsperioden har Högskolan även blivit en talentpartner, med ansvar för att identifiera och utveckla framtida kompetenser.
Femton år av framgångsrikt samarbete
I november 2024 firar Volvokoncernen och Högskolan femtonårsjubileum av lärosätets anslutning till APP genom att underteckna ett nytt avtal. I samband med signeringen visade Volvokoncernen och Högskolan flera exempel på den nytta det långvariga samarbetet har skapat. Nytta som syns i form av utbildning, forskningsresultat, innovationer och verksamhetsutveckling.
– Idag har vi fått se hur viktig samverkan mellan näringsliv och akademi är för att skapa samhällsnytta. Ett bra exempel är det gemensamma projektet som studerar och utvecklar laserssvetsning i elmotorer. Med det nya avtalet undertecknat kommer Volvokoncernen och Högskolan i Skövde att fortsätta sin fina samverkan och tillsammans driva på den gröna samhällsomställningen, säger Högskolan i Skövdes prorektor Anna Runnemalm.
Anna Runnemalm, prorektor vid Högskolan i Skövde och Rebecka Granqvist, teknik- och kvalitetschef inom Volvokoncernens Group Trucks Operations, skrev under det nya avtalet.
Det kunskapsutbyte som skapas inom de utvalda forsknings- och innovationsmiljöerna är viktig för Volvokoncernen:
– Partnerskapet mellan Volvo Group och Högskolan i Skövde genom Volvo Academic Partner Program är ett strategiskt samarbete som förenar våra unika styrkor för att främja innovation och säkra framtidens kompetens. Genom öppenhet och ett nära samarbete har vi kunnat utveckla nya tekniska lösningar och gemensamma utbildningar som stärker både industrin och akademin – inte bara i Sverige, utan på en global nivå, säger Rebecka Granqvist, teknik- och kvalitetschef inom Volvokoncernens Group Trucks Operations.
ASSAR – arenan där industri och akademi möts
Högskolan har under många år varit en avgörande partner för Volvo, särskilt inom områden som simulering, datahantering och ergonomi, inklusive ergonomisimulering. Högskolan har inte bara bidragit med forskningsinsatser utan har också varit en betydelsefull rekryteringsbas. Samarbetet har bland annat lett till skapandet av ASSAR Innovation Arena – en plattform där Volvos forskningsbehov möter Högskolans akademiska kompetens. Högskolan i Skövde är huvudansvariga för ASSARs forskningsagenda och har spelat en aktiv roll i ledningen av arenan sedan den grundades.
Tehseen Aslam, Vicerektor Näringslivssamverkan vid Högskolan i Skövde, inledde ceremonin vid avtalssigneringen.
Forskning med snabb tillämpning
Det nu undertecknade avtalet löper till 2029 och berör forskningsområdena Virtual manufacturing, Process Point Analysis och Humans In Manufacturing. Ett viktigt syfte med avtalet är att skapa och upprätthålla goda kontaktvägar mellan Volvokoncernen och de aktuella forskargrupperna på Högskolan i Skövde. Upparbetade kontaktvägar ökar till exempel möjligheten att starta gemensamma forskningsprojekt. Det gör också att resultat från Högskolans forskning snabbare kan komma i praktisk tillämpning i Volvokoncernens verksamhet.
Johan Ottosson, Volvokoncernen och Kent Salomonsson, Högskolan i Skövde, berättade om hur Skövde blivit ett starkt kompetenscenter för batteriutveckling.
Nydisputerade industridoktoranden Simon Lidberg berättade om sin forskning.
Alumnerna Linnea Dahlborg och Johanna Jansson berättade om sitt exjobb "Förbättrad kommunikation mellan människa och robot" som gjorts i samverkan med Volvo.
Ann-Sophie Frej och Andrea Ekström, Volvokoncernen, berättar om satsningen på vidareutbildning på Volvo.
Mer om Högskolans samarbete med Volvo


