Den 24 oktober arrangerade Högskolan i Skövde en inspirationsdag om 3D-printning. Genom föreläsningar och workshops fick deltagarna en inblick i hur 3D-tekniken kan användas och hur den kan förändra svensk industri.
Josef Adolfsson (IDC West Sweden AB) Urban Thuresson (RISE) och Magnus Holm (Högskolan i Skövde) hälsade välkomna.
Inspirationsdagen om 3D-printning och additiv tillverkning på ASSAR Industrial Innovation Arena anordnades genom projektet Shiftlabs och handlade om hur 3D-printning och additiv tillverkning kan användas från prototyper till storskalig produktion.
Mänskliga kroppsdelar och kajaker
Dagen inleddes med en inspirerande föreläsning av Samuel Johansson från RISE, som delade insikter om 3D-printningens utveckling – från enkla plastprototyper till komplexa konstruktioner i varierande material:
– 3D-printning kan numera användas för att skapa allt från mänskliga kroppsdelar till kajaker och andra avancerade produkter.
3D-printning i produktutveckling och serieproduktion
Christian Bergman från IDC West Sweden AB tog över och berättade om hur företag kan komma igång med 3D-printning och använda tekniken i produktutveckling.
– 3D-printning som metod skapar en massa nya möjligheter och du kan skapa faktiska produkter. Du kan också tänka utifrån de funktionella ytorna och ta bort det som bara finns med för tillverkningsprocessens skull. Genom att få in 3D-printning i produktutveckling, så kan man lättare utvärdera olika alternativ tidigt, vilket kan vara väldigt tids- och kostnadseffektivt och som också erbjuder ett nytt sätt att designa på.
Christian Bergman (IDC West Sweden AB) berättade om 3D-printningens möjligheter i produktutveckling.
Senare under dagen talade Samuel Johansson om potentialen för 3D-printning i serieproduktion och de fördelar tekniken kan ge för företag:
– 3D-printning för serietillverkning kan ge flera olika fördelar. Lagerhållningen kan bli bättre och man kan snabbare få ut produkter på marknaden. Att kunna printa in-house öppnar också upp för möjligheten att snabbt kunna testa och göra ut en halvgalen idé i praktiken, vilket kan ge ett stort värde för företaget om det slår väl ut. Man blir mycket mer flexibel med 3D-printning.
Under eftermiddagen höll Urban Thuresson från RISE en presentation om affärsmöjligheterna med additiv tillverkning. Deltagarna fick även delta i olika workshops där de kunde diskutera hur 3D-printning kan användas för att möta deras specifika behov. Ämnen som 3D-printning i metall, storskalig 3D-printning med industrirobotar och strategier för nästa steg med tekniken berördes, och RISE visade upp ett antal 3D-printade delar för inspiration.
ShiftLabs stärker industrins digitalisering
ShiftLabs är ett projekt som hjälper små och medelstora tillverkningsföretag att ta till sig ny digital teknik. Genom fyra regionala noder samlas akademisk och teknisk kompetens, och företagen erbjuds stödinsatser som underlättar deras digitala omställning. RISE och EIT Manufacturing bidrar som större tjänsteleverantörer i projektet.
– ShiftLabs är ett viktigt initiativ för att stärka svensk tillverkningsindustri genom att öka tillgången till och användandet av ny digital teknik, säger Magnus Holm, projektledare för ShiftLabs.
Inspirationsdagen arrangerades i samarbete med RISE, IDC West Sweden AB, ABB och Addict3D och är en del av projekten ShiftLabs, Innovationsboost och 3DAction 2.0.
RISE hade med ett stort antal exempel på 3D-printade delar som deltagarna kunde inspireras av.
En 3D-printad stol som Samuel Johansson från RISE visade upp under dagen.