Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Linda prisas för studie om kunskapsluckor kring melaninrik hud

      Publicerad 25 november 2024

      Högskolans mångfaldsstipendium 2024 tilldelas Linda Sjökvist för hennes examensarbete inom omvårdnad. I sin studie har hon undersökt sjuksköterskors erfarenheter av att bedöma exempelvis utslag på melaninrik hud. – Det är en stor ära att bli tilldelad stipendiet och det är viktigt att belysa att det råder en kunskapslucka i vårdutbildningar inom det här området.

      Högskolan i Skövde delar årligen ut ett mångfaldsstipendium och i samband med den högtidliga examensceremonin den 23 november fick Linda Sjökvist motta stipendiet. Stipendiet tilldelas en eller flera studenter som skrivit ett examensarbete som särskilt utmärkt sig inom området mångfald. Linda har läst till sjuksköterska på Högskolan i Skövde och under sin sista termin skrev hon uppsatsen: "Är den prehospitala vården i Sverige jämlik? – En studie om sjuksköterskors erfarenhet av att bedöma melaninrik hud" (his.diva-portal.org).

      – Antalet patienter med melaninrik, mörkare hud, ökar inom den svenska sjukvården. Jag har förstått att det finns svårigheter för sjuksköterskor i ambulanser att göra bedömningar på mörkare hud, eftersom exempelvis blekhet och utslag ser ut på ett annat sätt än på ljusare hud. När jag var i slutet av min grundutbildning hade vi ännu inte haft någon kurs som berörde ämnet. Då tänkte jag på hur Sverige ser ut i dag och blev nyfiken på vilka erfarenheter sjuksköterskor har för att bedöma melaninrik hud.

      Inte en jämlik vård

      I sin studie valde Linda att intervjua tio sjuksköterskor som arbetar i ambulanser i mellersta till norra Sverige.

      – Det framkom att det finns en brist på kunskap om melaninrik hud och att ingen av dem fått någon specifik utbildning i ämnet när de läste till sjuksköterska. För mig var det viktigt att intervjua ambulanspersonal eftersom de är först på plats och det är i allra högsta grad adekvat att de har med sig den här kunskapen vid bedömning av patienter.

      Linda konstaterar att det råder en kunskapslucka i sjuksköterskeutbildningarna och en osäkerhet i bedömningen av mörkhyade patienter.

      – När jag skrev det här arbetet hade jag inte en tanke på stipendiet, men är väldigt hedrad över att få det. Jag känner att det är viktigt att visa att den här kunskapen saknas och att den inte ges på grundutbildningarna. Med tanke på hur vår svenska befolkning ser ut hoppas jag verkligen att den här kunskapsluckan uppmärksammas. Min stora fråga var om vården är jämlik i Sverige, som den ska vara enligt lagen. Med tanke bristen på den här kunskapen upprätthåller inte Sverige en jämlik vård, men det går att förbättra.

      Motivering

      Mångfaldsstipendiet för 2024 tilldelas Linda Sjökvist för hennes examensarbete i omvårdnad, med titeln ”Är den prehospitala vården i Sverige jämlik? – En studie om sjuksköterskors erfarenhet av att bedöma melaninrik hud”.

      I sin studie undersöker Linda hur sjuksköterskor bedömer patienter med melaninrik hud i en allt mer mångkulturell och globaliserad samhällskontext. Detta är en central fråga för att säkerställa jämlik vård, då bristande kunskap om hudbedömning kan påverka vårdkvaliteten och patientsäkerheten negativt. Genom att belysa både sjuksköterskors erfarenheter och aktuell forskning på området, pekar Lindas studie på den nödvändiga kompetensutveckling som behövs för att sjukvårdspersonal ska kunna ge trygg och säker vård till alla patienter, oavsett hudfärg.

      Det speglar också samhällets utveckling, där ett växande mångfaldsperspektiv kräver nya lösningar och metoder inom vården. Den kunskap Linda genererar genom sitt arbete är av stor betydelse, både i utbildning av vårdpersonal och i den praktiska vården. 

      Linda har, med stor självständighet och drivkraft, skrivit en välformulerad och tydlig uppsats som på ett effektivt sätt adresserar det aktuella ämnet. Hennes arbete är både relevant och viktigt för framtidens vårdutbildning och vårdpraxis, och därför tilldelas hon mångfaldsstipendiet. 

      Läs uppsatsen "Är den prehospitala vården i Sverige jämlik? – En studie om sjuksköterskors erfarenhet av att bedöma melaninrik hud" (his.diva-portal.org).

      Publicerad: 2024-11-25
      Senast ändrad: 2024-11-25
      Sidansvarig: webmaster@his.se