Filmvisning, vernissage och föreläsningar står på schemat när Högskolan i Skövde bjuder in till vetenskapsfestivalen ForskarFredag 27 september. Här kan du möta forskare inom bland annat dataspel och automatiseringsteknik. Det blir också en rad aktiviteter för skolelever på teman som VR och framtidens vård.
Fotot på bakterien Proteus mirabilis är ett av fotografierna i utställningen "Kom närmare forskning" som invigs under ForskarFredag 2024.
– ForskarFredag är en chans att få nörda ner sig lite och ha kul samtidigt. Vi vill att folk ska känna sig välkomna att komma hit, testa häftiga grejer, prata med våra forskare och få upptäcka hur coolt det är med vetenskap och hur det påverkar allas vår vardag, säger Christian Boström som är forskningskommunikatör och projektledare för ForskarFredag i Skövde.
Årets tema är forskning i vår vardag, i Skövde med fokus på framtiden. Hur kommer vår vardag att se ut i framtiden och på vilket sätt påverkar forskning våra liv?
Framtidens arbetsplats i fokus på ASSAR
ForskarFredag i Skövde startar redan klockan 07.30 med en näringslivsfrukost där framtidens arbetsplats står i fokus. Tre forskare kommer då att berätta om hur våra arbetsplatser just nu förändras med ny teknik och kunskap. Frukosten arrangerar Högskolan tillsammans med Näringslivsforum i Skövde på ASSAR Industrial Innovation Arena.
Vetenskap och kultur möts i fotoutställning
Klockan 12.00 inviger Högskolan fotoutställningen "Kom närmare forskning" i Hus G på campus. Genom linsen har forskare och annan personal fångat ögonblick som alla berättar något om mänsklighetens strävan efter att göra världen bättre.
– Utställningen ger en insikt om hur viktig forskningen är för våra liv, säger Christian Boström.
På plats under invigningen finns även spelforskaren Ulf Wilhelmsson för att berätta om varför spel och lek är en väsentlig del av mänsklig kultur.
Filmpremiär i samarbete med Balthazar Science Center
ForskarFredag i år innebär även filmpremiär. Vad gör egentligen en forskare? Det har mellanstadieelever nu chansen att ta reda på genom en nyinspelad film från Högskolan i Skövde och Balthazar Science Center. I filmen får de följa med in i forskarnas vardag och se hur Högskolans forskare försöker lösa kluriga problem med vetenskap. Filmen kan ses direkt i klassrummet och bokas via Balthazar Science Center.
Gymnasieelever träffar forskare inom vård och teknik
Högskolan, arenan ASSAR och Balthazar Science Center står även värd för ett gymnasiebesök där eleverna får dyka djupt in i framtidens teknologier. De kommer få träffa forskare som berättar om hur de använder dataanalys, virtuell modellering och experimentella tester för att skapa användarvänliga produkter och driva den digitala industrin framåt. I samband med mötena kommer de att få testa VR-glasögon, lära sig mer om AI och se hur lasersvetsning går till.
Gymnasieelever får även möjligheten att besöka Skaraborgs Hälsoteknikcentrum som ligger på Högskolans campus i Hus A. Där får de uppleva framtidens vård och omsorg. Under en guidad tur får de se hur nya teknologier och metoder utvecklas för att förbättra välbefinnandet och tryggheten för äldre. De får också prova på att bära en "äldredräkt" för att förstå åldrandets utmaningar.
Låna en forskare och lär dig ännu mer
Skolor, föreningar och arbetsplatser har i år även möjlighet att "låna en forskare" för att få en djupare förståelse för ett forskningsområde. I år har den nyfikne kunnat boka Cecilia Åberg, lektor i omvårdnad, som arbetar för att minska ensamhet bland äldre. Hon kommer besöka skolor och berätta om sin forskning och varför hon valt att bli just forskare.
Se hela programmet
Hela programmet för ForskarFredag i Skövde hittar du på www.his.se/forskarfredag.
Aktiviteter under ForskarFredag i Skövde

Kom närmare forskning

Framtidens arbetsplats

Framtidens smarta produkter

Framtidens vård och omsorg

Låna en forskare från Högskolan i Skövde

Upptäck vad en forskare på Högskolan i Skövde gör
Mer om ForskarFredag
En del av European Researchers’ Night
ForskarFredag är en del av det europeiska samarbetet European Researchers’ Night and Researchers at Schools. Förra året deltog 2 miljoner personer i 23 länder i de aktiviteter som anordnades under European Researchers’ Night.
Vetenskapsfestivalen ForskarFredag arrangeras av bland annat lärosäten, science centers, kommuner, regioner och museum. Evenemangen samordnas nationellt av föreningen Vetenskap & Allmänhet, och genomförs med stöd av SULF – Sveriges universitetslärare och forskare, Oskar och Maria Ekmans Donationsfond, Vetenskapsrådet, Wenner-Gren Stiftelserna, Kungl. Vitterhetsakademiens, Naturvetarna och Åforsk, samt av EU:s forsknings- och innovationsprogram Horisont Europa, genom Marie Sklodowska-Curie Actions.
Mer information om nationellt program och fler pressbilder hittar du på www.forskarfredag.se.