Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Excellenssatsning på dataspelsområdet en möjlighet för regeringen

      Publicerad 6 februari 2025

      Högre anslag för att utbilda fler människor till bristyrken. Resurser för att bygga än mer excellens inom bland annat digitalisering, beredskap och cybersäkerhet samt precisionsmedicin. Dessutom borde Sverige göra en excellenssatsning inom dataspelsområdet. Det är önskemål som Högskolan i Skövde lyfter fram i sitt budgetunderlag till regeringen.

      Detaljbild på Nintendo

      En excellenssatsning inom dataspelsområdet, kopplad till regeringens strategi för företag i kulturella och kreativa branscher. Det är en av de insatser som Högskolan i Skövdes styrelse  lyfter fram i lärosätets budgetunderlag.

      Högskolan i Skövdes styrelse har beslutat om lärosätets budgetunderlag som ska skickas in till regeringen. I underlaget understryker styrelsen Högskolans styrkor och vilka satsningar man ser behöver göras under de kommande åren.

      – Högskolan i Skövde gör inte allt, men det vi gör, gör vi bra. Det har gett oss förutsättningar att bygga excellens inom utvalda områden. Vi ser nu att Sverige har möjlighet att bygga excellens inom dataspelsområdet och det är något vi vill fästa regeringens uppmärksamhet på i budgetunderlaget, säger Högskolans rektor Muriel Beser Hugosson.

      I linje med regeringens strategi

      Den svenska dataspelsbranschen står för drygt fyra procent av den svenska tjänsteexporten och omsatte omkring 35 miljarder kronor 2023. I budgetunderlaget framhåller Högskolan att en excellenssatsning inom området ligger helt i linje med satsningar på STEM-yrken och regeringens strategi för företag i kulturella och kreativa branscher.

      – Excellenssatsningen på dataspelsområdet skulle kunna vara ett sätt för regeringen att omsätta sin strategi i praktisk handling och ge en bransch som redan är stark mer utvecklingskraft, säger Amelie von Zweibergk, som är ordförande i Högskolans styrelse.

      Utöver dataspelsområdet framhåller Högskolan tre andra områden där lärosätet vill fortsätta bygga excellent forskning och utbildning:

      • STEM, digitalisering och banbrytande tekniker: Kunskap inom dessa områden kan tillämpas inom allt från stålindustrin till hälsosektorn.
      • Civil beredskap och cybersäkerhet: Högskolan har flera internationellt renommerade forskare inom området.
      • Hälsovetenskaper, life science och precisionsmedicin: Högskolans forskning inom området bedrivs bland annat inom välfärdsteknik och dess potential i vården.

      En varning för urholkade anslag

      Många svenska högskolor och universitet har ansträngd ekonomi, och Högskolan i Skövde är inget undantag. Det faktum att de statliga anslagen varje år urholkas är kännbart för hela högskolesektorn, och det är också en fråga som Högskolan i Skövde tar upp i sitt budgetunderlag.

      – Vi är inte ensamma om att uppleva att urholkningen av anslagen nu har gått så långt att det riskerar kvaliteten i vår verksamhet. Vi ser att regeringen måste skapa förutsättningar för att Sveriges lärosäten ska kunna ägna sig åt sin kärnverksamhet, det vill säga mer tid i sal för lärare och mer tid för forskare att forska, avslutar Muriel Beser Hugosson.

      Budgetunderlaget fastställdes av Högskolans styrelse den 6 februari.

      Kontakt

      Rektor

      Publicerad: 2025-02-06
      Senast ändrad: 2025-02-06
      Sidansvarig: webmaster@his.se