Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      ”Om fem år är Skövde ett ledande kompetenscenter för batteriutveckling”

      Publicerad 26 februari 2025

      Under de senaste fem åren har Högskolan i Skövde och Volvokoncernen lagt grunden för att göra Skaraborg till ett nationellt ledande kompetenscenter inom batteriutveckling. Nu står regionen inför nästa stora steg – en storskalig, hållbar och fossilfri produktion av battericeller i Mariestad. Samarbetet mellan akademi och industri är en viktig del av beslutet till placeringen.

      Johan Ottosson, Director Technology Strategy and Partner inom Volvokoncernen och Kent Salomonsson, professor i maskinteknik vid Högskolan i Skövde med battericeller.

      När Volvokoncernen vände sig till Högskolan i Skövde var målet tydligt: att bygga upp kompetens inom hairpins och lasersvetsning – två nyckelområden för elektriska drivlinor. Högskolan svarade ärligt att man inte hade någon tidigare kunskap inom dessa områden, och Volvo svarade med samma uppriktighet: ”Det har inte vi heller, men vi vill göra detta tillsammans med er.” Så började ett samarbete som skulle lägga grunden för en ny era av batteriutveckling i Skaraborg.

      Nationellt ledande kompetenscenter för batteriutveckling

      – Vi är väldigt glada över möjligheten att bygga upp det här forsknings- och utbildningsområdet tillsammans med Volvokoncernen. Och det finns ingen tvekan, om fem år kommer vi att ha ett nationellt ledande kompetenscenter för batteriutveckling här i Skövde. Samarbetet med Volvo har fungerat otroligt bra. Volvos team är engagerat och vi har kunnat bygga upp en ömsesidig tillit som har skapat en nytta både inom forskning, produktion och kvalitet, vilket skapat en fantastisk win-win-situation, säger Kent Salomonsson, professor i maskinteknik vid Högskolan i Skövde.

      Efter forskningen inom lasersvetsning fick Högskolan ökat förtroende från Volvo. Tillsammans har man gått vidare med att forska om CT-skanning (en oförstörande avancerad röntgen), elektrisk ledningsförmåga i hairpins och hur man optimerar en stator. I labbet på ASSAR har man svetsat hundratals prototypmotorer.


      Exempel på hur del av en cylindrisk battericell ser ut då den röntgas med datortomografi.

      På ASSAR formar akademi och industri framtiden tillsammans

      En stor del av samarbetet mellan Högskolan i Skövde och Volvokoncernen sker inom ramen för ASSAR Industrial Innovation Arena, en samverkansplattform med fokus på framtidens industri. Genom att leda ASSARs forskningsagenda har Högskolan tillsammans med partners etablerat en dynamisk plattform för att experimentera, utbilda och validera ny teknik som nu används för att bygga framtidens batteriproduktion i Skaraborg.

      – På ASSAR möter Volvos forskningsbehov Högskolans akademiska kompetens. Högskolan är huvudansvarig för ASSARs forskningsagenda och har spelat en aktiv roll i ledningen av arenan sedan den grundades. Att kunna arbeta tillsammans med ASSAR som gemensam plattform har varit ovärderligt. Här har vi tillsammans kunnat testa och utveckla teknik som har krattat vägen för den etablering vi nu gör i Mariestad samt omställningen i Skövde, säger Johan Ottosson, Director Technology Strategy and Partner inom Volvokoncernen.

      Förutom forskningen som sker på ASSAR har utbildning varit en viktig del i partnernas samarbete. Volvokoncernens personal har tränats upp och utbildats inom laserteknik av Högskolans personal.

      – På ASSAR finns idag ett labb där vi tillsammans med Volvo och IDC West Sweden har forskat på hur man bland annat minimerar porer vid lasersvetsning. Vi har förfinat våra valideringsmetoder och jämfört resultaten med kvalitetskrav inom bilindustrin. Och vårt sätt att svetsa ger betydligt bättre kvalitet än vad bilindustrin kräver, säger Kent Salomonsson.

      Avtal säkrar Skaraborgs position som ledande inom batteriteknik

      Samarbetet mellan Högskolan i Skövde och Volvokoncernen har lagt en stark grund för ett nytt kompetensområde inom batteriutveckling. Genom gemensamma satsningar inom forskning, utbildning och teknik utvecklas nu framtidens batterilösningar med fokus på hållbarhet och innovation. Parterna har nu stärkt samarbetet genom ett nytt avtal (Volvo Academic Partner Program) och fortsätter tillsammans att utveckla teknik som säkrar Skaraborgs roll som en ledande aktör inom batteriutveckling och hållbar produktion.


      I ASSAR Labs forskar man på elektrisk ledningsförmåga i hairpins och hur man optimerar en stator.

      Läs mer om de olika labben som finns inom ramen för ASSAR:
      ASSAR Labs - ASSAR Innovation

      Hairpins ger en effektivare elmotor som väger mindre

      I en elmotor omvandlas elektrisk energi till rörelseenergi genom att ett roterande magnetiserande fält reagerar med ett magnetfält som genererar ett vridmoment. Motorn består av en rörlig del, rotorn, och en fast del, statorn, som båda har kärnor av järn. I de elmotorer som provbyggs på ASSAR är statorn uppbyggd av bland annat hairpins tillverkade av koppar. Det ger en elmotor som väger mindre, tål större termisk påverkan uppvisar förbättrat vridmoment, högre effekttäthet och producerar mindre värme.

      Kontakt

      Professor i maskinteknik

      Publicerad: 2025-02-26
      Senast ändrad: 2025-02-26
      Sidansvarig: webmaster@his.se